Studenten bliken weinig interesse te hebben in arbeidsmarktperspectief bij studiekeuze

31 aug , 15:49 Gemeente
image 10 66c475c3b4edf

Belang van Arbeidsmarktperspectief bij Studiekeuze

Uit onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat jongeren bij hun studiekeuze vaak meer waarde hechten aan hun interesses en capaciteiten dan aan het economische aspect van de arbeidsmarkt. Toch benadrukken experts zoals hoogleraar Jos Akkermans van de Vrije Universiteit Amsterdam het belang van een bewuste afweging tussen persoonlijke voorkeuren en toekomstige arbeidsmarktbehoeften.

Lange-termijn Inzetbaarheid

Inzetbaarheid in de toekomst hangt niet alleen af van individuele competenties, maar ook van de vraag op de arbeidsmarkt. Akkermans waarschuwt dat zelfs als iemand momenteel uitblinkt als tekstschrijver, het gebruik van geavanceerde technologie zoals generatieve AI de inzetbaarheid kan beïnvloeden.

Vraag en Aanbod op de Arbeidsmarkt

Volgens het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt hebben studenten die voor techniek of ICT kiezen gunstige vooruitzichten, vanwege de balans tussen vraag en aanbod in deze sectoren. Aan de andere kant tonen rapporten aan dat studierichtingen zoals journalistiek en gedrag momenteel minder gunstige arbeidsmarktperspectieven bieden.

Belang van Voorlichting

Het CPB suggereert dat jongeren te weinig inzicht hebben in de kansen op de arbeidsmarkt en pleit voor meer voorlichting bij studiekeuzes. Voor studenten is het essentieel om rekening te houden met vraag en veranderingen op de arbeidsmarkt bij het kiezen van een studie om zo hun toekomstige inzetbaarheid te garanderen.

Studiekeuzes en Arbeidsmarktperspectief

Studierichtingen met Goed Baanperspectief

  • Bachelor - techniek en ICT
  • Mbo 4 - voedsel, natuur en leefomgeving
  • Master - kunst, taal en cultuur

Studierichtingen met Matig Baanperspectief

  • Bachelor journalistiek, gedrag en maatschappij
  • Mbo 4 - ICT, media en vormgeving
  • Mbo 3 - dienstverlening